verslag in het BRABANTS DAGBLAD, 11 februari 2019, door Sydney Douwes

Foto BD IMG 4817Chocolade Rhassoul, ofwel 'wassen' met een mengsel van chocolade en honing. Isabel (links). Elin (midden) en moeder Yvonne vinden het wel wat, zeker omdat je het smeersel ook kunt eten. (Foto Marie-Thérèse Kierkels)

Kinderen die hun ouders meenemen naar de sauna in plaats van andersom. Zowel kids als papa en mama werden tijdens een kindersaunadag in Haarsteeg in de watten gelegd.

Na een verfrissende douche worden de jonge saunagangers welkom geheten met een kopje warme choco met slagroom en speculaas. Saunameester Rien neemt de groep mee naar het voetenbad en daarna naar de Finse sauna voor een opgieting.

Als iedereen een comfortabel plekje heeft gevonden, legt Rien het een en ander uit over de sauna. "Misschien merk je het al, maar je gaat het zo flink warm krijgen." Een aantal kinderen roept dat ze nu al zweten en wapperen met hun handen. Om te ontspannen zet Rien Disney muziek aan en giet hij de eerste geurolie op de hete kolen. "Jullie mogen raden welke geur dit is." Een aantal knijpt hun neus dicht, sommige vinden de geur van mandarijn juist lekker. Rien verspreidt de geur door te zwaaien met een handdoek. Ook Laura (6) die helemaal boven in het warmste gedeelte zit, ruikt de mandarijn die voorbij komt. "Ik vind het helemaal niet te warm, het is juist perfect", zegt ze terwijl ze haar duim opsteekt.
 

Speciale temperatuur

Nadat ook de geuren ananas en honingmeloen op de hete kolen zijn gegoten, sluit de saunameester af met een sinaasappelgeur. "Ik ben gestart met een citrusvrucht en eindig daar ook mee omdat het rustgevende geuren zijn", legt hij uit. "Speciaal voor vandaag is de temperatuur van de sauna verlaagd naar zeventig graden. Normaal gesproken is die bijna twintig graden warmer. Nu is het belangrijk dat we goed afkoelen."
 

Tintelen

Het is even klappertanden, kopje onder in het dompelbad, maar alle kinderen en hun papa's en mama's wagen zich eraan. Vlug weer in het warme voetenbad. "Mijn voeten en benen beginnen een beetje te tintelen", merkt een groepje meisjes op. "Dat komt doordat je poriën door de warmte weer dichtgaan", legt Rien aan hen uit. Om de wellnessdag compleet te maken, krijgen de kids ook een massage. Samen met masseuse Monique mixen ze hun eigen massageolie. "Jullie krijgen van mij een flesje met een basisolie waar we nog wat geurtjes bij gaan doen die je zelf mag kiezen. Eucalyptus voor als je een beetje verkouden bent, bloemenen rozengeur om vrolijk van te worden en ik heb ook nog sinaasappel."

Vriendinnetjes Isabel (6) en Elin (5) kiezen allebei dezelfde geur. "Bloemetjes en sinaasappel. Dat ruikt echt heel lekker samen", zegt Isabel. Samen met hun moeders Yvonne en Marije hebben zij een meidenmiddag. "Het is leuk om ze te zien genieten", vertelt Marije. "Wij genieten daardoor ook en komen straks heerlijk ontspannen en fris thuis."

Voordat ze fris thuis komen, zullen ze eerst nog flink moeten douchen. Na de chocolade rhassoul waarbij de dames zich helemaal in mochten smeren met chocolade, zit op ieder puntje van hun lichaam chocolade. Er wordt wat af gegiebeld door Elin en Isabel, terwijl ze ook van het bruine goedje proeven. "Je kunt het inderdaad eten", legt Rien uit. "Het is een mix van honing en pure cacao die je lichaam reinigt en het gelukshormoon stimuleert."

De eerste keer naar de sauna is spannend, maar Emma (7) voelt zich als een vis in het water. "Het leukste vind ik het zwembad. Vanmiddag krijg ik nog een massage, de geuren sinaasappel, bloemen en rozen heb ik zelf uitgekozen daarvoor. Ik ben heel benieuwd." Zo'n dertig (jonge) saunagangers kwamen op de kindersaunadag af en kregen aan het eind van de dag een saunadiploma. Volgens Lolita van Eekert van Brabant Sauna een mooi aantal.

De volgende kindersaunadag staat zelfs al gepland. "Zondag 23 juni mogen de kinderen hun vaders en moeders weer meenemen."