De oudste sauna van Brabant

Brabant Sauna heeft een rijke geschiedenis. We bestaan al sinds 1972 en zijn het oudste saunabedrijf van Brabant en zelfs één van de oudste sauna’s in Nederland. Het begon allemaal toen Peter en Jeanne van Lith begin jaren zeventig besloten de oude varkensstal achter hun boerderij om te bouwen tot sauna. Op 15 september 1972 werd deze in gebruik genomen. De voorzieningen waren destijds behoorlijk spartaans. Er was slechts één saunacabine, een oude stortbak deed dienst als koude douche en er stond een uit de kluiten gegroeide super-wastobbe waarin een dompelbad genomen kon worden. De klantenkring bestond voornamelijk uit vrienden en bekenden en groeide mettertijd door mond-tot-mondreclame.

In 1994 kochten wij, Ron en Lolita van Eekert, de boerderij en het bijbehorende sauna-bedrijf. De boerderij uit 1862 bouwden we om tot modern woonhuis en we namen ook de sauna onderhanden. De saunafaciliteiten werden uitgebreid met o.a. een Finse blokhutsauna en een infraroodcabine. Sindsdien zijn we constant bezig geweest om de sauna aan te passen aan de steeds strengere eisen waaraan sauna’s en wellness-centra moeten voldoen.

barkopie

Voor ieder wat wils

Sindsdien vinden steeds meer mensen de weg naar onze sauna. Door de week komen er nog steeds veel vaste klanten, sommige al meer dan dertig jaar. Maar buiten de openbare openingstijden zijn er steeds meer mensen die de sauna afhuren voor privégebruik. Vaak zijn dit sportclubs en vriendengroepen die bij ons een middagje willen relaxen. Daarnaast is er nog een bijzondere groep mensen die graag onze sauna afhuren: mensen die een lichamelijke oneffenheid hebben, zoals brandwondenpatiënten, vrouwen met borstamputatie of mensen met een stoma. Zij voelen zich in onze kleine en gemoedelijke sauna wel op hun gemak in tegenstelling tot een grote openbare sauna.

Opnieuw moderniseren

Afgelopen jaar hebben we met de hulp van onze twee zonen, vrienden en enkele vaste bezoekers de sauna opnieuw grondig verbouwd. Er zijn nu twee sauna’s, binnen is een eucalyptussauna en buiten staat een Finseblokhutsauna. Ook is er een Turks stoombad en kunt u uw spieren opwarmen met infrarood lampen. De relaxruimtes en de bar hebben we gemoderniseerd en met behulp van een binnenhuisarchitecte opnieuw ingericht en vormgegeven. Ook het zwembad is gerenoveerd en heeft het hele jaar door een aangename temperatuur. Zo zijn we nu met ons veertigjarig jubileum niet alleen de oudste sauna van Noord-Brabant, maar ook één van de meest moderne.

Ron en Lolita 

Impressie van de sauna